Menopauze en huidveroudering I Skincare Boulevard

Menopauze en huidveroudering, hou je huid in goede conditie tijdens en na de overgang

In de VRT reeks Menopauzia (2024) werpen menospotters Tine Embrechts, Els Dottermans en Barbara Sarafian licht op de menopauze in al haar facetten. Een fantastische initiatief om het topic bespreekbaar te maken, dankzij kennis bereid je beter voor en geraak je er beter door.

Want inderdaad, de menopauze brengt een hele reeks veranderingen met zich mee – niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar, vooral voor je huid. Veel vrouwen in de overgang merken dat hun huid droger, slapper en gevoeliger wordt, en ook dunner.

Laten we samen een duik nemen in wat de menopauze precies inhoudt en vooral: hoe deze je huid beïnvloedt. Is de menopauzale vrouw gedoemd tot onvermijdelijk huidveroudering? Ik ben zelf al jaren postmenopauzaal, en ik ben mijn huid anders gaan aanpakken om ze langer strak en stevig te houden. Ik geef je een heel aantal strategieën mee om veranderingen op te vangen en je huid in zeer goede conditie te houden, tijdens en na de overgang.

°°°

OVER DE AUTEUR:  Kris Schoeters is ondernemer, skin expert en gepassioneerd bezig met huidverzorging op een natuurlijke manier. Haar doel: iedereen beter leren smeren. Want een mooie huid, die begint thuis in de badkamer. Meer weten ? Lees het verhaal van Kris.


°°°

Wat is de menopauze?

De menopauze is een natuurlijke fase waarin de hormonale balans in het lichaam van vrouwen enorm verandert. Het begint vaak met de perimenopauze, een periode waarin oestrogeen en progesteron beginnen te schommelen, wat de menstruatiecyclus onregelmatig maakt. Die schommelingen kunnen al voor je veertigste starten, de aanloop van de menopauze begint dus lang voor het ‘echt’ zo ver is.

De menopauze zelf valt rond het moment dat je twaalf maanden achter elkaar geen menstruatie hebt gehad, gemiddeld rond de leeftijd van 50 jaar. Nadien spreken we van postmenopauze, ook daar kunnen de typische overgangskwaaltjes – zoals opvliegers, migraine, slaapstoornissen, gewichtsproblemen, gewrichtspijnen, stemmingswisselingen en vermoeidheid - voelbaar zijn, én gedurende lange tijd. Jaren kan het duren, en dat hangt ook weer af van vrouw tot vrouw.

Symptomen van de menopauze voor jouw huid

De menopauze symptomen hebben niet alleen invloed op je lichaam en humeur; ook de huid krijgt het flink te verduren.

Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het behoud van huiddikte, hydratatie en stevigheid. De daling in oestrogeen vermindert actief je collageen en vocht (hyaluronzuur), en leidt daarnaast tot andere, gerelateerde problemen. Dit doet de menopauze met je huid:


  1. Verlies van stevigheid: minder collageen en elastine leidt tot een verslapte kaaklijn, ingevallen wangen, een uitgezakte hals.
  2. Droge en ruwe huid: de talgproductie daalt, wat je huid droger en soms echt ruw kan maken.
  3. Verlies van hyaluronzuur: de ideale vochtbalans daalt, waardoor fijne lijntjes en rimpels snel meer zichtbaar worden.
  4. Een onregelmatige teint, met mogelijk meer poriën en puistjes: je natuurlijke testosteron hormoon krijgt meer invloed, wat leidt tot een grovere huid met mogelijke opstoten van pukkels en puistjes
  5. Langzamer huidherstel: door een sterk verminderde celvernieuwing duurt het langer voordat de huid herstelt van irritaties of kleine wondjes, maar ook om nieuwe cellen aan te maken.
  6. Meer gevoeligheid en roodheid: de huid kan dunner en gevoeliger worden, wat leidt tot meer roodheid en irritaties.

  

Effectieve manieren om de invloed van de menopauze op je huid te verzachten

Hoe sneller je menopauzevriendelijke huidverzorging toepast, hoe beter je de huid onder controle blijft houden. Start tijdig met aangepaste verzorging: beter voorkomen dan genezen. Hou daarnaast ook rekening met andere toepassingen die je natuurlijke overgang kunnen vergemakkelijken!

 

  1. Hydratatie is key: behoud je vochtbalans
    • Kies voor meer producten die vochtvasthoudende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en shea butter bevatten, om de huidbarrière te versterken en uitdroging te voorkomen.

  2. Boost collageen aanmaak: hou je huid voller en steviger, en beperk verlies van je natuurlijke collageen.
    • Neem een collageensupplement, en start al met collageen kuren rond je veertigste.
    • Voeg meer ingrediënten toe die de aanmaak van collageen helpen stimuleren, dat kunnen collageen booster crèmes zijn, maar ook vitamine C en vitamine A.

  3. Huidstructuur aanpakken: verminder poriën en ruwe huid
    • Peeling, peeling, peeling ! Een exfoliant op basis van zuur kan je huidtextuur redden, en je huid laten glanzen zoals twintiger.

  4. Pas je voeding aan: gezonde oliën en antioxidanten
    • Gezonde oliën (denk: omega 3) houden je huid soepel, en helpen ook met het vasthouden van vocht.
    • Antioxidanten zoals vitamine E beschermen de huid en houden haar zacht en soepel. More is better.

  5. Overweeg hormoontherapie
    • Hormoonsuppletietherapie dient om de oestrogeenniveaus weer aan te vullen (vaak in combi met progesteron wanneer je nog een baarmoeder hebt). Het vervangen van oestrogeen helpt om een aantal van de meest voorkomende symptomen van de menopauze te verminderen, en heeft een zeer oppeppende invloed op je huid. Opgelet: vraag raad aan je gynaco en laat je grondig informeren.

  6. Gezonde levensstijl: it’s now or never
    • Stop met roken (echt doen), schrap zoveel mogelijk suikers uit je voeding en let op met pollutie, zon en overmatige alcohol. All of the above breken je collageen en huidkwaliteit af tegen lichtsnelheid.

  7. Dagelijkse UV-bescherming: bescherm je fragiele huid tegen zonneveroudering
    • An spf a day, keeps the wrinkles away! SPF 30 of hoger is essentieel voor elke plus veertiger, zelfs in de winter.

  8. Gebruik probiotica: verminder huidgevoeligheid
    • Een regelmatige kuur probiotica helpt je darmen te resetten, die dan weer invloed hebben op je huid en immuniteit
    • Wist je dat er ook probiotica specifiek voor de huid bestaan? Synbiotic Skincare bevat 6 soorten huidbacteriën, die gevoeligheid en reactiviteit aanpakken, maar ook de slechte bacteriën (zoals gevonden bij onzuiverheden en puistjes) resetten

  9. Wordt je huid steeds droger? Pas je routine aan.
    • Pak problemen aan wanneer ze zich stellen. Veel crèmes voor een oudere huid zijn vaak automatisch vet. Maar niet elke menopauzale huid heeft een vette crème nodig. Kies de juiste ingrediënten en werk rond peelings, vocht en collageen. Vermijd dikke lagen vette crèmes, die verstikken soms je huid en bieden geen comfortabele oplossing
10. Overweeg bijkomende esthetische behandelingenneedling, laser, injectables?
° microneedling, prp (bloedplasma behandeling) en bepaalde lasers helpen de celvernieuwing te stimuleren, verbeteren de huidtextuur, stimuleren collageen aanmaak. Deze kunnen een stevigere en stralende huid absoluut ondersteunen.


Sommige vrouwen hebben meer last van veranderingen in hun lichaam of huid door de menopauze, anderen minder of enkel in cycli. In veel gevallen kan het tijdig veranderen van levensstijl plus  aangepaste huidverzorging heel wat problemen verzachten. Als je naar de veertig gaat, wees niet verlegen en stap naar je arts. Die kan milde symptomen al detecteren en je tijdig onderzoeken, zodat jij weet waar jij staat in je hormonale veranderingen.
 
Er is geen reden om niet met een stralende huid door de menopauze te gaan. De menopauzale vrouw hoeft niet wakker te liggen van huidveroudering: al deze tools zijn er om jou te helpen !
 
 

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Een assortiment op maat van de huid die meer nodig heeft; ontdek onze collectie PRO AGE huidverzorging.

Beter dan botox, met dit advies (blog) kan je rimpels onder de ogen aanpakken.

 Vitamine C, de wonderlijke boost voor elke huid, ook bij veroudering. Ontdek de Vitamine C collectie.

  

Terug naar blog